Pohod na Begunjščico, 8. 9. 2018

PD LOŽNO SV. FLORIJAN

VABI,

v soboto, 8. 9. 2018.

Planinsko društvo LOŽNO vabi člane, mlade planince, starše, pohodnike na Begunjščico.

ODHOD: S parkirišča pri KULTURNEM CENTRU ROGAŠKA SLATINA, ob 5. 30 (mesto odhoda glede na potrebe udeležencev prilagodimo).

Z avtoceste Ljubljana - Jesenice se usmerimo na izvoz Ljubelj in cesti naprej sledimo do mejnega prehoda. Le nekaj metrov pred mejnim prehodom pa nas oznake za Zelenico usmerijo levo in cesta nas po nekaj 10 metrih nadaljnje vožnje pripelje na parkirišče pod smučarskim centrom Zelenica.

TURA:

Na koncu velikega makadamskega parkirišča bomo opazili leseno planinsko tablo z napisom planina Preval, ki nas usmeri v gozd na peš pot, ki nas hitro pripelje do vznožja melišč. Tu pridemo na manjše razpotje, kjer bomo na skali opazili napis Prevala in Roblekov dom levo. Zložna pot se nato z melišča hitro preseli v strnjen gozd, ki je izpostavljen padajočemu kamenju. Široka pot nato preide iz gozda na strma in dobro zavarovana pobočja. Razgledna pot, pa nas nato pripelje do Bornovega tunela, kjer nam bo v pomoč svetilka. Pri prehodu skozi tunel bodimo pazljivi na večje število luž in občasno nizek strop. Na drugi strani tunela še nekaj časa hodimo po poti, ki je lepo speljana po vzhodnem ostenju Begunjščice, nato pa preidemo na melišče, katerega pa samo prečimo. Sledi še krajše prečenje strmih gozdnatih pobočij, nato pa se pot začne rahlo vzpenjati po manj strmem pobočju. Še naprej široka pot, ki se le zmerno vzpenja, pa se višje priključi markirani poti iz Podljubelja. 
Tu nadaljujemo desno in široki poti sledimo do planine Preval-a, ki jo dosežemo po nekaj minutah nadaljnje hoje. 
Od križa na Prevali nadaljujemo proti severu na markirano pešpot v smeri Begunjščice čez Kalvarijo (levo Roblekov dom čez Rožo, desno Ljubelj in Podljubelj). Pot naprej se sprva vzpne čez razgledno travnato pobočje, nato pa preide v gozd skozi katerega se prične strmeje vzpenjati. Višje se gozd prične redčiti, pot pa postane še nekoliko bolj strma. Sledi precej strm vzpon, ki sprva poteka skozi nekaj pasov rušja, višje pa čez strma travnata pobočja, ki so predvsem v mokrem nevarna za zdrs. V nadaljevanju prečimo še rahlo izpostavljeno grapo, kjer je postavljeno manjše spominsko obeležje, pot pa se nato še nekaj minut vzpenja po strmem travnatem pobočju. Ko se malo višje pobočje nekoliko položi, pa markirana pot zavije v levo ter preči pobočja proti levi. Le nekaj minut naprej pa prispemo v manjšo dolinico, kjer se pobočje še dodatno položi. Omenjeno dolinico le prečimo (rahlo desno od dolinice se lahko po lažjem brezpotju v 15 minutah povzpnemo na Begunjsko Vrtačo), nato pa se v nekaj minutah vzpnemo na glavni greben Begunjščice. Ko stopimo na greben se nam odpre še lep pogled proti severu, mi pa nadaljujemo po zložni poti, ki se nadaljuje po nekoliko ožjem grebenu. Sledi kratek spust do manjšega sedelca, kjer se nam z desne priključi "pot" preko Šentanskega plaza. Tu se greben Begunjščice razširi, mi pa vse bolj razgledni poti sledimo do predvrha Velikega vrha. Sledi še en zelo kratek spust, nato pa se brez večjih težav v nekaj minutah vzpnemo na najvišji vrh Begunjščice. Sledi spust na Roblekov dom, od tu na Zelenico in povratek na Ljubelj.

TRAJANJE:
Parkirišče - planina Preval: 1.20 h
Planina Preval - Veliki vrh (Begunjščica): 2.30 h
Veliki vrh (Begunjščica) – Roblekov dom – 1 h

Roblekov dom - Dom na Zelenici: 1. 30 h h
Dom na Zelenici - Parkirišče: 45 min
Skupaj: okrog 7 h

POVRATEK: V Rogaško Slatino se bomo vrnili v večernih urah, predvidoma okoli 21. ure.

OPREMA: Planinski čevlji, nahrbtnik, rezervna majica, priporočljiva je tudi pelerina in seveda vse ostalo, kar obvezno sodi v nahrbtnik. Priporočamo pohodne palice.

HRANA:Hrana iz nahrbtnika. Hrano in pijačo bo moč kupiti v koči.

CENA: Odvisno od števila prijavljenih in načina prevoza (okrog 15 evrov na osebo).

Prijavite se lahko na meil ( Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želite videti, omogočite Javascript. ),

telefonsko številko (040 296 032), do 3. 9. 2018.

VODENJE:Pohod bomo vodili vodniki PZS, vodja pohoda Doroteja Čebular.

PLANINSKI POZDRAV IN NASVIDENJE NA Begunjščici.

POJDIMO SKUPAJ VARNO V GORE.

 

Razpis pripravila Doroteja Čebular

Pristopna izjava

Se tudi vi želite pridružiti našemu planinskemu društvu?

Prijavnica...